Definice medu

Definice medu dle Vyhl.76/2003Sb.

Pro účely této vyhlášky se rozumí:

a) medem – je potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech,

tekouci med

Tekoucí med

b) medem květovým (nektarovým) – je med pocházející zejména z nektaru květů,

c) medem medovicovým – je med pocházející zejména z výměšků hmyzu (Hemiptera) sajícího z rostlin na živých částech rostlin nebo ze sekretů živých částí rostlin,

d) pastovým medem – je med, který byl po získání upraven do pastovité konzistence a je tvořen směsí jemných krystalů,

e) vytočeným medem – je med získaný odstřeďováním odvíčkovaných bezplodových plástů,

f) plástečkovým medem – je med uložený a zavíčkovaný včelami do bezplodových plástů čerstvě postavených na mezistěnách vyrobených výhradně ze včelího vosku nebo bez nich a prodávaný v uzavřených celých plástech nebo dílech takových plástů,

Srdíčko plástečkového medu

Srdíčko plástečkového medu

g) vykapaným medem – je med získaný vykapáním odvíčkovaných bezplodových plástů,

h) medem s plástečky – je med, který obsahuje jeden nebo více kusů plástečkového medu,
i) lisovaným medem – med získaný lisováním bezplodových plástů za použití mírného ohřevu do 45 st.C nebo bez použití tepla

j) filtrovaným medem – je med, který byl po získání upraven odstraněním cizích anorganických nebo organických látek takovým způsobem, že dochází k významnému odstranění pylu

k) pekařským medem (průmyslovým medem) – je med určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin; může mít cizí příchuť nebo pach, může vykazovat počínající kvašení nebo mohl být zahřát.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>